Zaterdag 14 augustus vond de jaarlijkse Brekkenrace weer plaats op de Oudegaaster Brekken. De wedstrijd wordt georganiseerd vanaf camping de Bearshoeke.

Bij de inschrijving op vrijdagavond bleek de professionalisering toegeslagen te hebben. Een batterij aan laptops zorgde voor een efficiënte inschrijving van alle deelnemers. Voor de wedstrijd hadden zich uiteindelijk 14 voor de optimistenklasse, 10 voor de jeugdklasse en 35 voor de open klasse ingeschreven.

Op zaterdagochtend om 9.00 uur was het druk bij het palaver voor de wedstrijden in de jeugd en de open klasse. De windvoorspelling gaf voor de ochtendwedstrijden weinig wind. Voor de middag mochten we hopen op iets meer wind. De lichte wind kwam uit het noordoosten. Met de startlijn bij de kop was het in de windse rak naar de hoge boei kort en beloofde spektakel.

Een grote groep toeschouwers had zich verzameld op de kop om de wedstrijd te volgen. Onder een mooi zomerzonnetje genoten zij van de prestaties die op het water werden geleverd.

Optimistenrace

Bij de palaver voor de optimisten om 12:00 uur bleek dat maar liefst veertien Optimisten en één Piraat zich hadden ingeschreven. Tijdens de uitleg bleek al snel dat zich in dit grote gezelschap ook echte wedstrijdzeilers bevonden gezien de slimme opmerkingen die werden gemaakt zoals “bakboord gaat voor stuurboord” en “lei gaat voor loef”. Ook hun boten bleken echte racemachines voorzien van lichtgewicht beslag, fraaie trim mogelijkheden en hagelwitte zeilen.

Met veel te weinig wind, maar in een stormachtige sfeer, gingen de vijftien schippers van start onder luid gejuich van de massaal toegestroomde publiek aan de wal.

Dit jaar werd er voor het eerst geheel zonder ondersteuning van bemoeiachtige ouders gezeild. Dat was een goede zet van de wedstrijdleiding want er werd duidelijk veel beter gezeild dan voorgaande jaren, zowel in de voorhoede als in de achterhoede. In de achterhoede werden de jonge schippers echter ernstig lastig gevallen door windstiltes en windschiftingen, waardoor het leek of ze steeds tegen de wind in voeren.

Balthasar Bezemer, in zijn rode piraat “Woeste Willem”, gaf tijdens de race al aan dat hij en zijn schip minstens windkracht 5 moeten hebben. Hij was maar net iets langzamer dan Brittney Schoorl waardoor hij de rode lantaarn won. Knap gedaan.

In de voorhoede was het niet minder spannend, maar bleek uiteindelijk Em Sadler de sterkste van de vier wedstrijdzeilers. Pim Praat werd tweede en zijn broer Gijs kreeg de bronzen plak om gehangen.

Jeugdklasse

Om 9.30 uur ging de jeugdklasse van start. Met een zeer licht windje gingen de boten op weg naar de eerste boei. Die boei was voor de meeste deelnemers een grote hindernis. Veel deelnemers kwamen daar nagenoeg stil te liggen. Geluk of kunde? Jur van der Heijden wist de wind wel te vinden en bouwde een comfortabele voorsprong op. Die voorsprong wist hij tijdens het restant van de race vast te houden en kwam als eerste over de finish. Djoeke Middendorp zeilde in de Sunfish op een tweede plaats. Al snel werd ze voorbij gelopen door de Sunfish van Martijn Leusink uit de open klasse. Daarna ontwikkelde zich een leuke strijd tussen die twee boten. Op de finish bleek de jeugd niet voor ervaring onder te doen en finishte Djoeke voor Martijn.

’s Middags was de wind naar het oosten gedraaid. Femke Vedder kwam direct nadat ze terug was van een week zeilschool, aan de start met een Splash. Jammer genoeg moest ze haar wedstrijd afbreken omdat Vinea de boot nodig had. De wind was nog steeds zeer zwak. Met ogenschijnlijk groot gemak zeilde Jur vanaf de start weer voor de rest van het veld uit en finishte weer als eerste. Met twee eerste plaatsen was Jur de terechte winnaar van de gouden medaille.

Open klasse

5 minuten na de jeugdklasse ging de open klasse van start. Door de lichte wind verliep de start rommelig. Het tactisch manoeuvreren bij de startlijn bleek met zo weinig wind lastig. Degenen die er voor kozen om eerst een bakboordslag te maken richting het zwembad konden daarna met een lekker windje over stuurboord naar de bovenboei.

Het wedstrijdveld was daarna al behoorlijk uit elkaar geslagen. Na 36 minuten kwamen Tim van Marwijk en Rein van der Laan met de Tasar Soekeloekie als eersten over de finish. Op handicap waren Theo & Kees Bijlsma met hun 16 m2 de winnaars van de ochtend wedstrijd.

Aan de middagwedstrijd namen 3 teams deel van de Vinea zeilschool van Us Hiem. Met een licht windje gingen de deelnemers van start. Vooral na de eerste ronde liet de wind het afweten. De toppers van de ochtend wedstrijd hadden zich in de eerste ronde al snel los gemaakt van de rest van het wedstrijdveld. Na een goede race finishten Rein van der Laan en Tim van Marwijk in 38 minuten.

In de einduitslag hadden de eerste drie boten evenveel wedstrijdpunten. De vaartijd van ochtend- en middagwedstrijd bepaalde dat Rein en Tim de gouden medaille kregen voor Leo Tanis in de Finnjol en Theo & Kees Bijlsma met de 16 m2.

De Polyvalk die al jaren aan de wedstrijd deelneemt met een vrouwelijke bemanning had dit jaar concurrentie van de IXXIE. De onderlinge competitie zorgde ervoor dat de rode lantaarn dit jaar naar de mannenboot Klaver 4 van Reijer Teitsma & Klaas Langerak ging.

Dankzij de inzet van een groot aantal vrijwilligers en sponsors was het weer een onvergetelijke dag.

Uitslagen