De aanloop naar de Brekkenrace

Het weer in Fryslân was de eerste 7 maanden van 2014 top. Prima temperaturen, weinig neerslag en vaak lekker zeilweer. Ideale omstandigheden om je goed voor te bereiden op de Brekkenrace.

De voorbereiding van de organisatie van de zeilwedstrijd verliep minder voorspoedig. Tot 14 dagen voor de wedstrijd was het niet zeker dat de wedstrijd en het zeilfeest daarna, wel door konden gaan. Uiteindelijk is voor 2014 de knoop doorgehakt de wedstrijd te organiseren zoals we de andere jaren ook hebben gedaan. Na de zomervakantie wordt verder gesproken of de organisatie ook de komende jaren mogelijk is.

De dag van de wedstrijd

Om 7 uur gingen Piet en Jim het water op om de boeien uit te leggen. Er stond een zeer licht windje uit het zuidoosten. De voorspellingen voor de dag waren windkracht 2-3 in de ochtend en in de loop van de middag iets meer wind met kans op een onweersbui. Er hadden zich 52 boten ingeschreven voor de wedstrijden.

De Optimisten wedstrijd

Aan de start verschenen 5 Optimisten en een Piraat. Voor de zeilers was een baan uitgelegd waarbij van de start moest worden opgekruist naar de hoge boei waarna twee rondjes moesten worden gevaren met een ruim en aan de winds rak. Vervolgens kon met ruime wind worden gefinisht.

In tegenstelling tot wat je met zo’n baan kan verwachten ontstond een spannende wedstrijd. Amelie had er zo’n zin in dat ze al voor het startsignaal op weg ging naar de bovenboei. In de uitslag heeft een tijdcorrectie plaatsgevonden. Amelie, Luna en Mart vormden de kopgroep die, vooral bij de boeien, probeerden elkaar te slim af te zijn. In het laatste stuk nam Mart wat afstand en kwam als eerste over de finish. Luna werd tweede en Amelie in haar mooie houten Optimist (na tijdstraf) derde.

De jeugdklasse

In deze klasse kwamen 12 boten aan de start. Er werd in 7 verschillende boottypen gevaren waardoor de rating in deze klasse belangrijk was. Willem en Suus voeren in een Topaz Taz. Omdat het niet gelukt was een rating hiervoor te vinden is een inschatting gemaakt van de mogelijke snelheid van het bootje. Achteraf lijkt die rating te laag te zijn. Als ze een volgende keer weer mee doen zal er opnieuw naar de rating moeten worden gekeken.

De eerste race was een tweestrijd tussen Annet en Brittney. Zij voeren allebei in een Splash en bleven de hele wedstrijd vlak bij elkaar. Brittney kwam 2 seconden voor Annet over de finish. Merel volgde op 3 minuten.

In de tweede race pakte Merel het een stuk voortvarender aan. Ze pakte de leiding en bleef een groot deel van de wedstrijd voorop varen. In het laatste gedeelte kwamen Annet en Brittney toch weer sterk opzetten. Bij de laatste benedenboei sloeg de Splash van Brittney om. Annet profiteerde daarvan en kwam als eerste over de finish. Annet en Brittney hadden hetzelfde aantal wedstrijdpunten waardoor de gezeilde tijd de doorslag gaf. De zeiltijd van Annet was over twee wedstrijden net iets beter was dan Brittney. Merel werd derde.

Leuk was de deelname van Naomi en Tamara en de RS Feva XL. Een boot die snel kan varen, maar waarvoor hoge eisen worden gesteld aan de bemanning. Het met twee personen zeilen met een boot met grootzeil, fok en gennaker is niet gemakkelijk. Beide dames zeilden naar een keurige 6e plaats.

De open klasse

Met 32 boten aan de start was dit het drukst bezette nummer van de dag. De eerste wedstrijd werd gekenmerkt doordat een flink aantal bemanningen de routekaart niet goed had begrepen. Bij volgende Brekkenraces een punt van aandacht. Een deel van de boten kwam niet uit de te varen route en verwisselde de half windse boei met de beneden windse boei. Sommigen hadden de routekaart zelf 180 graden omgedraaid waardoor ze voor de winds wilden finishen. De toppers in het klassement hadden daar geen last van.

De startlijn lag vlak voor de camping waardoor de afstand tot de hoge boei erg kort was. Dat leidde voor sommige deelnemers tot een onplezierige situatie bij het ronden van de boei.

Rein en Tim kwamen als eerste over de finish met de Tasar. Door de rating van hun boot lukte het niet hun finish om te zetten in een 1e plaats op basis van gecorrigeerde zeiltijd. Maarten die vorig jaar de winnaar was in de jeugdklasse zeilde met de Laser radial, voorzien van een splinternieuw zeil, naar een eerste plaats. Spannend was de onderlinge wedstrijd tussen Hessel en Willem die beiden in een ’normale’ Laser zeilden. Hessel was vooral sneller in de kruisrakken en Wilem vlugger op ruime en voor de windse koersen.

Voor de tweede race was er een extra palaver om het ’verdwalen’ tijdens de race te voorkomen. De start van de tweede race ging veel beter dan de eerste race. Binnen de kortste keren werd door iedereen de boven windse boei gerond. Posities wisselden continue. De twee Javelins maakten hun reputatie als snelle schepen waar. Wim en Jan kwamen als eerste over de finish. Mark en Ronald passeerden de lijn als vierde.

De Prindle 18 met Erik en Marten nestelde zich op de tweede plaats. Een knappe prestatie omdat de korte wedstrijdbaan niet in het voordeel van een cat was. Na correctie van de zeiltijden bleek Maarten ook de tweede wedstrijd gewonnen te hebben.

De langzamere boottypen waren in de tweede wedstrijd de dupe van een afnemende wind. De BM van Kor en Mariëtte die vorig jaar nog wist te winnen moest mede hierdoor dit jaar genoegen nemen met een 10e plaats.

Hessel die in de eerste race nog 2e werd, sloeg om tijdens een poging om in een voor de winds rak in te lopen, waardoor een topklassering niet meer haalbaar was.

Achter Maarten werd Djoeke uiteindelijk tweede en Willem derde.

De wedstrijd was o.a. mogelijk door:

  • Tineke en Johanna (EHBO)
  • Piet (boeienleggen en schipper fotoboot)
  • Helma en Lola (foto's)
  • Albert, Edo, Mitch en Jim (Rescue)
  • Auke (website, start en finishtijden mbv Regatta Stats)
  • Theo en Tom (hulp bij start en finish en registratie boeirondingen)
  • Kyle (startschip, rescue en advies)

Uitslagen

Video's

Jim Middendorp