Om even na 7 uur voer de Valkie de Brekken op om de boeien uit te leggen. Het was nog erg rustig weer met een zuid westelijke wind. Oscar die al het water op was zeilde een proefrondje. De windvoorspelling was een westelijke wind, kracht 4, die later meer noord westelijk zou worden en toe zou nemen tot windkracht 5. Diverse deelnemers deden mee in geleende boten. Mieke, Ronald en Dirk bedankt voor het uitlenen van jullie boten.

Splash Countdown

Aan de wedstrijd deden 6 Splashes mee. De wind was minder dan voorspeld. Windkracht 3 met vlaagjes 4 was ideaal voor een mooie wedstrijd. Het verschil tussen de deelnemers was klein. Na twee wedstrijden was Ward de eerste die de wedstrijd moest verlaten. Daarna werd afscheid genomen van Mart die eindigde met een 4e en twee 5e plaatsen. Daarna was het de beurt voor Yari en Willem om afscheid te nemen. Inmiddels was dit duo een publiekslieveling geworden. Vooral hun tweede race waarin ze een tijdje voorop lagen riep enthousiaste reacties op aan de kant. Tijdens de vijfde race werd het einduitslag bepaald. Emma werd uiteindelijk 3e met een 3e, 4e, 2e, 2e en 3e plaats. Annet maakte het Brittney moeilijk maar was toch net iets minder snel. Brittney ging met de eerste plaats aan de haal met 4 eerste plaatsen en een derde plaats.

Laser Countdown

Tijdens de wedstrijd van de Lasers nam de wind toe waardoor het voor sommige zeilers moeilijk was de boot altijd overeind te houden. In totaal namen 10 Lasers deel. Ronald had een Laser geleend van iemand in Oudega, maar had de boot nog niet gezien. Bij het optuigen bleek dat het niet om de Standaard Laser ging maar een Laser Radiaal. Omdat hij al die moeite al had gedaan besloot de wedstrijdleiding dat hij aan de wedstrijd mee mocht doen. Omdat hij met een kleiner zeil moest varen werden zijn kansen om de eerste ronde te overleven niet hoog geschat. Het wedstrijdverloop was toch anders. De eerste afvaller was Henk, daarna werd Ronald 9e. Omdat Lisa in de 2e wedstrijd als laatste was gefinisht was haar puntentotaal zo hoog dat zij de volgende afvaller was. Na de volgende wedstrijd hadden Djoeke, Robin en Jeroen ieder 30 punten. Omdat Djoeke van dit drietal de laatst gevaren wedstrijd als laatste finishte viel zij af en werd 7e in het klassement. Daarna vielen Jeroen en Robin af die respectievelijke 6e en 5e werden. Voor de start van race 8 was al wel duidelijk dat Peter de volgende afvaller zou worden omdat het puntenverschil tussen hem en de top drie al te groot was geworden. In de laatste wedstrijd werd de top van het klassement bepaald. Hessel had constante uitslagen gevaren en had voor de laatste wedstrijd het zelfde puntentotaal als Janienke en Brittney die wat wisselender uitslagen hadden gevaren. In de laatste wedstrijd werd Hessel 3e en daarmee in de einduitslag ook 3e. Janienke en Brittney wonnen de laatste wedstrijd en werden daardoor 2e in het eindklassement. Rein was de onbetwiste kampioen. Hij wist 7 wedstrijden te winnen en werd één keer 2e en één keer 3e.

Het was een mooie zeildag. Goede wind en spannende wedstrijden. Waar bij voorgaande edities van de Brekkenrace de publieke belangstelling wel eens afnam bleven de meesten nu de wedstrijden uitkijken. Als een deelnemers afviel krijg zij/hij een waarderend applaus van het publiek.

Bedankje De organisatie werkte dit keer met een minimum budget. Albert was de enige sponsor die frisdrank beschikbaar stelde aan de deelnemers en voor bij de broodjes hamburger en beenham.

Boeien leggen: Piet, Theo en Jim Starten en finishen: Auke, Djoeke, Edo, Eric en Jim

Tussen de Splash en Laser wedstrijden organiseerde Leon de verkoop van broodjes hamburgers en beenham. Hij had het aantal broodjes dat verkocht kon worden goed ingeschat. Er stond een hoop mensen in de rij om een broodje te kunnen kopen. Uiteindelijk bleef er nog een bedrag over dat Leon beschikbaar stelde voor de organisatie van zeilwedstrijden in 2017.

Video's