Het waren twee fantastische dagen...........

De eerste zaterdag van augustus is gereserveerd voor een zeilfeest op de Oudegaaster Brekken. De laatste jaren hebben we een abonnement op mooi weer met meestal lichte wind. Op vrijdagavond hadden zich 44 deelnemende boten ingeschreven voor de wedstrijden. Zaterdagochtend was het palaver om 9.00 uur. De wind van zuidwest 3. De voorspelling was dat er meer opklaringen zouden komen en de wind wat toe zou nemen.

De jeugdklasse startte om 10.30 uur. De open klasse volgende ruim 5 minuten later. Bij de open klasse hadden sommige deelnemers duidelijk moeite met de startprocedure. Geduldig bleven ze wachten op nog meer vlaggen op het startschip terwijl de overgrote meerderheid al aan de wedstrijd was begonnen. Het beeld van de wegvarende vloot bracht hen op het idee toch ook maar aan de wedstrijd te beginnen.

In de jeugdklasse nam Maarten Korving al snel de leiding. Het beeld in de open klasse was door de grote verschillen in handicap moeilijk te zien. Zoals verwacht ging de snelle Tasar met Rein van der Laan en Lola van Praag voorop.

Na ongeveer een volle ronde te hebben gevaren nam de wind snel toe tot windkracht 5 met verraderlijke vlagen. Het beeld van de wedstrijd veranderde snel. Bij de halfwindse boei sloeg de Wayfarer van Theo en Ankie Lindhout om. De begeleidende bootjes voeren er snel heen om de drenkelingen op te vissen. Niet lang daarna ging de halfwindse boei zelf aan de wandel. De golven tilden het gewicht dat de boei op zijn plek moest houden steeds en eindje omhoog. Het ronden van de boei werd steeds lastiger en niet lang daarna zelf onmogelijk omdat hij tegen de wal aan lag.

Daarna leek het wedstrijdveld wel op een bowlingbaan met omvallende bootjes. Voor de begeleidende boten was het onmogelijk overal direct te helpen. Veel bootjes die omgingen konden door de zeilers zelf weer omhoog worden gekregen. De Wayfarer en de 420 van Frans de Rooij en Mariëtte Hees moesten worden weggesleept wat in de golven geen gemakkelijke klus was. Inmiddels verschenen er meer motorbootjes op het water om te helpen bij omgeslagen boten. Zo werd ook de Optimist van Mike van Mierlo aan de kant gebracht.

Kor en Esther de Boer hadden in hun BM een walletje opgezocht om te wachten tot ze een sleepje kregen naar de haven. De Vaurien van Tjibbe, Harm en Nynke Boonstra kreeg een plaatsje onder hoger wal om later te worden weggesleept.

In de tussentijd waren er deelnemers met een zeewaardiger schip en/of bemanning die de wedstrijd vervolgden. Er was op dat moment geen sprake meer van een route. De lage boei en beide boeien van de finishlijn waren ook aan een wandeling begonnen naar lager wal. Op het start/finishschip werd daarom besloten de wedstrijd ongeldig te verklaren. Dat was vervelend voor de schepen en bemanningen die wind en golven wel aankonden. Het was niet mogelijk het besluit op een goede manier te communiceren naar de deelnemers. Daar moet voor volgende wedstrijden wat voor worden bedacht. Inmiddels hebben we ook ideeën hoe we de wedstrijdboeien beter kunnen vastleggen. Toen iedereen van het water was is meegedeeld dat de wedstrijd ongeldig was en er die dag geen wedstrijden meer zouden worden gevaren. Bij de wedstrijden die gelijktijdig op het Snekermeer werden gevaren werd een zelfde besluit genomen.

Zo’n besluit is wel jammer voor degenen die ‘in wedstrijd’ bleven. In de jeugdklasse lag Maarten duidelijk voorop en daarachter voer Annet Wassenaar die op een knappe manier met haar Splash de route vervolgde. De Randmeren, Polyvalken en Yngling die wel tegen een stootje kunnen zagen tegenstanders de één na de ander afvallen. Hessel Middendorp in de Laser bereikte zonder omslaan het finishgebied. Misschien dat zijn ervaring als surfer met veel wind en golven hem hebben geholpen. In ieder geval kan deze surfer ook zeilen.

Aan het eind van de middag ontvingen alle deelnemers een vaantje ter herinnering aan de opwindende dag.

Op zondagochtend was er weer een palaver om te polsen of er belangstelling was om alsnog een wedstrijd te zeilen. Bijna iedere deelnemer die zaterdag had meegedaan stond te popelen om weer het water op te gaan. De ‘afvallers’ waren speciaal de zaterdag gekomen voor de wedstrijd of moesten verstek laten gaan omdat de vakantie er op zat.

De wind was zuid-zuidwest kracht 3. De voorspelling was dat de wind toe kon nemen tot windkracht 4. Uiteindelijk bleef die extra wind uit en hadden we prachtige zeilomstandigheden. Zon, een lekkere temperatuur en een heerlijk windje.

De Optimistenzeilers die de zaterdag aan de kant moesten blijven gingen als eersten het water op. Mart Kegel in de Optimist met de naam L1 nam de leiding om die niet meer af te staan. Daarachter was een groot gevecht gaande tussen de Optimistzeilers Bram v.d. Avoird en Ard de Vries. In de Optimistenklasse is altijd een verschil te zien tussen de ervaren zeilers en de beginnende wedstrijdzeilers. Die hebben in het begin wat hulp nodig van de begeleidende bootjes om een goede koers te vinden. Maar als dat eenmaal goed gaat varen ook zij een puike wedstrijd.

De jeugdklasse en open klasse startte om ongeveer 11.50 en 11.55 uur.

Maarten pakte direct de leiding om die niet meer af te staan. Carmen Heyboer en Carlijn van Selm hadden een slechte start om daarna met een inhaalrace te beginnen. Achter Maarten vochten Annet Wassenaar en Brittney Schoorl om de 2e en 3e plaats. Zaterdag was Brittney duidelijk te licht om goed met haar Splash te varen. De zondag ging de strijd lang gelijk op. Uiteindelijk pakte Brittney de 2e plaats vlak voor Annet.

In de open klasse was het de Tasar die weer voorop ging. De boot kende wel een bemanningswissel. Lola moest naar huis en werd vervangen door wereldzeiler Dirk Vedder. De spanning in deze klasse is altijd of de voorsprong van de eersten opweegt tegen het handicapvoordeel dat latere finishers weer hebben. Het werd een mooie wedstrijd. De één na de ander kwam over de finish. Het was even wachten op de Vaurien van de familie Boonstra. Helaas of misschien gelukkig voor hen, worden de rode lantaarn dragers niet langer in het zonnetje gezet.

Een druk op de knop van het computerprogramma Regatta Stats gaf de uitslag van de open klasse. Bovenaan de lijst in de BM: Esther en Kor de Boer en Joël Dijkstra.

Dank aan:

  • De sponsors.
  • De mensen in de bootjes: Hans van Fulpen, Piet Valk, Mitch en Leon Schoorl, Leo Tanis en Ron van der Heyden.
  • De fotografen op de bootjes die ook reddingwerk hebben gedaan: Tom Tossijn en Helma van Marwijk.
  • Schipper van het startschip: Kyle van Goeverden.
  • Vlaggenist en ogen van het startschip: Tim van Marwijk.
  • Ontwerp en bediening Regatta Stats: Auke Middendorp.
  • Alle andere helpers op en rond het water die ervoor gezorgd hebben dat er alleen materiële schade was en we een mooi weekend hebben gehad.

Uitslagen

Video's

Jim Middendorp