Tijdens het palaver om 8.30 uur stond er nog bijna geen wind. Besloten werd een half uur later te starten. In verband met het wat lagere aantal deelnemers in de Splash en de Laser werd besloten geen afvalrace te houden, maar voor beiden klassen vier wedstrijden te varen waarna het klassement wordt opgemaakt. Bij een gelijke stand beslist de klassering in de laatste wedstrijd.

Splash

Er waren vier Splashes aan de start. Gelukkig was er op tijd een licht windje om te kunnen varen. De eerste twee wedstrijden waren een prooi voor de winnaar van vorig jaar. De derde wedstrijd werd gewonnen door Yari terwijl Brittney 3e werd. De 4e wedstrijd zou beslissen wie 1e en wie 2e zou worden. In een spannende race bleek Yari er met de winst van door te gaan en eindigde Brittney weer als 3e. Wisse zeilde consequente wedstrijden met een 3e, 2e, 2e en 2e plaats. Reinold eindigde alle wedstrijden als vierde. Het was wel mooi om te zien dat Reinold in de eerste wedstrijden nog een stuk achter lag, maar in de laatste wedstrijd zoveel had bijgeleerd dat hij goed bij de rest van het veld kon blijven.

Laser

Er waren 7 deelnemers in de Laser. Er stond inmiddels al wat meer wind wat er voor zorgde dat de zeilers in de voetbanden moesten hangen. Tijdens de wedstrijd werd veel getrimd om de maximale snelheid uit de boot te halen. Jeroen en Djoeke verdeelden de eerste en tweede plaatsen in de eerste 3 races. Dat betekende dat ook bij de Lasers de laatste wedstrijd zou beslissen wie het eindklassement zou winnen. Richting de halve windse boei had Djoeke meer wind in de zeilen dan Jeroen en Peter die toen eerste en tweede lagen. Bij de halve windse boei haalde Djoeke hen beide in. De voorsprong gaf ze niet meer uit handen en won het eindklassement. Jeroen werd tweede en Peter eindigde als derde. Tim voer in 'De Sloerie', de winnende laser van vorig jaar. Op de dag voor de wedstrijd werd nog alles op alles gezet om de boot wedstrijd klaar te krijgen. Er zat een gat in het vlak ter hoogte van de mast. De eerste drie wedstrijden verliepen goed. Tijdens de 4e wedstrijd sloeg het noodlot toe. Zonder signaal vooraf begaf de mastvoet het en lagen mast en zeil in het water.

Optimist

Na de inschrijving waren er maar twee deelnemende optimisten. Een rondje van Piet over de camping leverde nog twee deelnemers op waardoor we een echte wedstrijd konden houden. De optimisten zeilde één rondje. Voor de wedstrijdleider is de Optimisten wedstrijd het lastigst in te plannen. Soms zijn er deelnemers die moeite hebben met het opkruisen. Dit keer hadden we zeilers van een hoog niveau die vlot het wedstrijdparcours aflegden. Bij de lage boei lag Irene nog op kop. In het laatste kruisrakje sloeg Carlijn toe en finishte als 1e. Irene werd 2e. Simon en Gijs eindigde als 3e en 4e.

Open klasse (meermansboten handicap van 100 tot 116,5)

De Open klasse zeilde drie wedstrijdjes achter elkaar. Daarom was er voor gekozen om alleen meermansboten deel te laten nemen met een handicap die niet al te veel verschilden. Dit bleek bij deze wedstrijdopzet de juiste keuze. Zelfs nu was het zo dat de snelsten meer tijd aan het wachten waren dan dat ze aan het wedstrijdvaren waren. Alle drie de wedstrijden lieten een vergelijkbare kopgroep zien die bestond uit de Tasar, de Ynglings en de 470. De start was door het grotere aantal deelnemers en de grotere boten spannend. Aan één van de deelnemers werd een straf opgelegd. Annette en Robin kregen tijdens de laatste wedstrijd de gennaker in de zwaardkast. De tijd die ze daarmee verloren zorgde ervoor dat ze de onderlinge strijd met de Laser 2000 van Albert en Rene verloren. Willem, Wisse en Wubbo voeren mee in een Flying junior. De eerste wedstrijd ging nog niet alles goed. In de laatste wedstrijd lieten ze zien snel te leren en konden ze beter bij blijven. Rein en Tim bleken het eindklassement te hebben gewonnen. Jan Meindert, Wisse en Bente eindigden als tweede en het gelegenheidsduo Anne Richard en Peter werden 3e.

Protesten en (bijna) aanvaringen

Voor het wedstrijdzeilen gelden spelregels. Sportiviteit en veiligheid zijn daarbij het belangrijkste. Bij een campingwedstrijd mogen deelnemers er niet van uitgaan dat andere deelnemers alle voorrangsregels en uitzonderingen daarop kennen. Daarom werd een straf uitgedeeld voor gevaarlijk starten en het niet geven van ruimte. Als je vindt dat een andere zeiler zich niet houdt aan de voorrangsregels moet je dat op dat moment kenbaar maken door duidelijk 'protest' te roepen. De boot tegen wie wordt geprotesteerd kan dan zijn straf 'nemen' door een strafrondje te draaien. Als de boot geen strafrondje draait kan je na afloop van de wedstrijd een protest indienen bij de wedstrijdleiding. Dat kan dus alleen als je tijdens de wedstrijd 'protest' hebt geroepen. De wedstrijdleiding beoordeelt de situatie en kan een puntenstraf uitdelen of een boot diskwalificeren voor die wedstrijd. Een protest leidt er nooit toe dat het nadeel dat je in de wedstrijd hebt gehad wordt gecompenseerd. Je zorgt er alleen voor dat een ander wordt gestraft. Een ander punt is het 'door protesteren'. Het kan zijn dat je tegen een boot protesteert die er niets aan kan doen omdat die boot weer door een ander wordt gehinderd. Bij een protest zal alleen de boot die het hinderen heeft veroorzaakt worden gestraft.

Evaluatie

Als je opmerkingen hebt over de gehouden races of tips voor een volgende race graag een mailtje naar jimmiddendorp@gmail.com.

Bedankje

Het was weer een zeilfeestje waar veel mensen de handen uit de mouwen staken om te helpen met de wedstrijd en de catering, bedankt!

Uitslagen

Video's