Oude verslagen

Verslag Brekkenrace 2010

Zaterdag 14 augustus vond de jaarlijkse Brekkenrace weer plaats op de Oudegaaster Brekken. De wedstrijd wordt georganiseerd vanaf camping de Bearshoeke.

Bij de inschrijving op vrijdagavond bleek de professionalisering toegeslagen te hebben. Een batterij aan laptops zorgde voor een efficiënte inschrijving van alle deelnemers. Voor de wedstrijd hadden zich uiteindelijk 14 voor de optimistenklasse, 10 voor de jeugdklasse en 35 voor de open klasse ingeschreven.

Op zaterdagochtend om 9.00 uur was het druk bij het palaver voor de wedstrijden in de jeugd en de open klasse. De windvoorspelling gaf voor de ochtendwedstrijden weinig wind. Voor de middag mochten we hopen op iets meer wind. De lichte wind kwam uit het noordoosten. Met de startlijn bij de kop was het in de windse rak naar de hoge boei kort en beloofde spektakel.

Een grote groep toeschouwers had zich verzameld op de kop om de wedstrijd te volgen. Onder een mooi zomerzonnetje genoten zij van de prestaties die op het water werden geleverd.

Optimistenrace

Bij de palaver voor de optimisten om 12:00 uur bleek dat maar liefst veertien Optimisten en één Piraat zich hadden ingeschreven. Tijdens de uitleg bleek al snel dat zich in dit grote gezelschap ook echte wedstrijdzeilers bevonden gezien de slimme opmerkingen die werden gemaakt zoals “bakboord gaat voor stuurboord” en “lei gaat voor loef”. Ook hun boten bleken echte racemachines voorzien van lichtgewicht beslag, fraaie trim mogelijkheden en hagelwitte zeilen.

Met veel te weinig wind, maar in een stormachtige sfeer, gingen de vijftien schippers van start onder luid gejuich van de massaal toegestroomde publiek aan de wal.

Dit jaar werd er voor het eerst geheel zonder ondersteuning van bemoeiachtige ouders gezeild. Dat was een goede zet van de wedstrijdleiding want er werd duidelijk veel beter gezeild dan voorgaande jaren, zowel in de voorhoede als in de achterhoede. In de achterhoede werden de jonge schippers echter ernstig lastig gevallen door windstiltes en windschiftingen, waardoor het leek of ze steeds tegen de wind in voeren.

Balthasar Bezemer, in zijn rode piraat “Woeste Willem”, gaf tijdens de race al aan dat hij en zijn schip minstens windkracht 5 moeten hebben. Hij was maar net iets langzamer dan Brittney Schoorl waardoor hij de rode lantaarn won. Knap gedaan.

In de voorhoede was het niet minder spannend, maar bleek uiteindelijk Em Sadler de sterkste van de vier wedstrijdzeilers. Pim Praat werd tweede en zijn broer Gijs kreeg de bronzen plak om gehangen.

Jeugdklasse

Om 9.30 uur ging de jeugdklasse van start. Met een zeer licht windje gingen de boten op weg naar de eerste boei. Die boei was voor de meeste deelnemers een grote hindernis. Veel deelnemers kwamen daar nagenoeg stil te liggen. Geluk of kunde? Jur van der Heijden wist de wind wel te vinden en bouwde een comfortabele voorsprong op. Die voorsprong wist hij tijdens het restant van de race vast te houden en kwam als eerste over de finish. Djoeke Middendorp zeilde in de Sunfish op een tweede plaats. Al snel werd ze voorbij gelopen door de Sunfish van Martijn Leusink uit de open klasse. Daarna ontwikkelde zich een leuke strijd tussen die twee boten. Op de finish bleek de jeugd niet voor ervaring onder te doen en finishte Djoeke voor Martijn.

’s Middags was de wind naar het oosten gedraaid. Femke Vedder kwam direct nadat ze terug was van een week zeilschool, aan de start met een Splash. Jammer genoeg moest ze haar wedstrijd afbreken omdat Vinea de boot nodig had. De wind was nog steeds zeer zwak. Met ogenschijnlijk groot gemak zeilde Jur vanaf de start weer voor de rest van het veld uit en finishte weer als eerste. Met twee eerste plaatsen was Jur de terechte winnaar van de gouden medaille.

Open klasse

5 minuten na de jeugdklasse ging de open klasse van start. Door de lichte wind verliep de start rommelig. Het tactisch manoeuvreren bij de startlijn bleek met zo weinig wind lastig. Degenen die er voor kozen om eerst een bakboordslag te maken richting het zwembad konden daarna met een lekker windje over stuurboord naar de bovenboei.

Het wedstrijdveld was daarna al behoorlijk uit elkaar geslagen. Na 36 minuten kwamen Tim van Marwijk en Rein van der Laan met de Tasar Soekeloekie als eersten over de finish. Op handicap waren Theo & Kees Bijlsma met hun 16 m2 de winnaars van de ochtend wedstrijd.

Aan de middagwedstrijd namen 3 teams deel van de Vinea zeilschool van Us Hiem. Met een licht windje gingen de deelnemers van start. Vooral na de eerste ronde liet de wind het afweten. De toppers van de ochtend wedstrijd hadden zich in de eerste ronde al snel los gemaakt van de rest van het wedstrijdveld. Na een goede race finishten Rein van der Laan en Tim van Marwijk in 38 minuten.

In de einduitslag hadden de eerste drie boten evenveel wedstrijdpunten. De vaartijd van ochtend- en middagwedstrijd bepaalde dat Rein en Tim de gouden medaille kregen voor Leo Tanis in de Finnjol en Theo & Kees Bijlsma met de 16 m2.

De Polyvalk die al jaren aan de wedstrijd deelneemt met een vrouwelijke bemanning had dit jaar concurrentie van de IXXIE. De onderlinge competitie zorgde ervoor dat de rode lantaarn dit jaar naar de mannenboot Klaver 4 van Reijer Teitsma & Klaas Langerak ging.

Dankzij de inzet van een groot aantal vrijwilligers en sponsors was het weer een onvergetelijke dag.


Verslag Brekkenrace 2011

De weersvoorspelling beloofde een mooie start van de dag. In de loop van de dag was er kans op hevige buien. Oudega kreeg pas ’s avonds de eerste bui. De wind waaide uit het oosten. Windkracht 2. Door de luwte vanuit het dorp was er maar een kort kruisrak naar de bovenste boei. Er werd vaak naar de lucht en windrichting gekeken om te zien of de weersverandering en de winddraaiing er al aan kwamen.

Jeugdklasse

Er waren 13 deelnemers in de jeugdklasse. Tijdens de ochtendwedstrijd voer Thijs Hoogenstrijd in de Laser van start tot finish vooraan. Omdat het een wedstrijd op handicap is weet je pas na de laatste finish hoe de wedstrijdpunten verdeeld zijn. Tijdens de wedstrijd voeren de deelnemers van jeugd- en openklasse door elkaar. Op het finishschip was in eerste instantie de Springer met Brittney Schoorl & Frederieke Smeitink over het hoofd gezien. Na bestudering van de foto’s bleek dat ze een sterke eerste race hadden gevaren. Met een SW factor van 156 waren ze de snelsten van de ochtend. In de middagrace konden ze die prestatie niet evenaren. Die wedstrijd was voor Hidde Brink in de Splash. Femke Vedder was in de Laser Radiaal met een 3e en 2e plaats de winnaar in de jeugdklasse.

Optimistenklasse

In deze klasse wordt altijd maar een weerstrijd gevaren. Het was een mooi gezicht om de 11 optimisten en 1 Piraat langs de startlijn te zien varen in afwachting van het startschot. Dat halve wind varen iets anders is dan het opkruisen naar de hoogste boei werd snel duidelijk. Deze klasse toonde weer aan dat de start en het eerste kruisrak erg belangrijk zijn voor de uiteindelijke klassering. Later in de wedstrijd zag je wel dat ene deelnemers een beter slag maakte dan de ander maar de posities veranderden niet meer. Liesanne van Gorkom kwam als eerste over de finish en werd winnaar in deze klasse.

Open klasse

Met 40 deelnemende boten was het een hele drukte bij de startlijn. Het korte kruisrak naar de hoogste boei zorgde ervoor dat daar erg veel boten tegelijkertijd probeerde de boei te ronden. In het gedrang was het moeilijk te bepalen wie nu voorrang had op wie. Veel boten zaten opgesloten en konden niet meer uitwijken. De spanning zat hem meer in de groep achtervolgers dan de boten die het gedrang hadden weten te ontlopen. Erwin Jager in de Contender kwam als eerste over de finish. Op handicap was Ronald van Gorkom in de Laser de beste. Voor de start van de middagrace was het belangrijk of je de goede windvlaag had te pakken. De catamaran met Huub en Bouwe van de Weijden hadden meer grip op de omstandigheden dan tijdens de ochtendwedstrijd. Bijna 3 minuten voor de nummer 2 kwamen zij over de finish. Door de ongunstige handicap van de cat werden ze tijdens de middagrace uiteindelijk 3e. Ronald en Erwin zorgende weer voor de 1e en twee plaats. Daarmee werd Paul van Gorkom de eindoverwinnaar.


Verslag Brekkenrace 2013

Het waren twee fantastische dagen...........

De eerste zaterdag van augustus is gereserveerd voor een zeilfeest op de Oudegaaster Brekken. De laatste jaren hebben we een abonnement op mooi weer met meestal lichte wind. Op vrijdagavond hadden zich 44 deelnemende boten ingeschreven voor de wedstrijden. Zaterdagochtend was het palaver om 9.00 uur. De wind van zuidwest 3. De voorspelling was dat er meer opklaringen zouden komen en de wind wat toe zou nemen.

De jeugdklasse startte om 10.30 uur. De open klasse volgende ruim 5 minuten later. Bij de open klasse hadden sommige deelnemers duidelijk moeite met de startprocedure. Geduldig bleven ze wachten op nog meer vlaggen op het startschip terwijl de overgrote meerderheid al aan de wedstrijd was begonnen. Het beeld van de wegvarende vloot bracht hen op het idee toch ook maar aan de wedstrijd te beginnen.

In de jeugdklasse nam Maarten Korving al snel de leiding. Het beeld in de open klasse was door de grote verschillen in handicap moeilijk te zien. Zoals verwacht ging de snelle Tasar met Rein van der Laan en Lola van Praag voorop.

Na ongeveer een volle ronde te hebben gevaren nam de wind snel toe tot windkracht 5 met verraderlijke vlagen. Het beeld van de wedstrijd veranderde snel. Bij de halfwindse boei sloeg de Wayfarer van Theo en Ankie Lindhout om. De begeleidende bootjes voeren er snel heen om de drenkelingen op te vissen. Niet lang daarna ging de halfwindse boei zelf aan de wandel. De golven tilden het gewicht dat de boei op zijn plek moest houden steeds en eindje omhoog. Het ronden van de boei werd steeds lastiger en niet lang daarna zelf onmogelijk omdat hij tegen de wal aan lag.

Daarna leek het wedstrijdveld wel op een bowlingbaan met omvallende bootjes. Voor de begeleidende boten was het onmogelijk overal direct te helpen. Veel bootjes die omgingen konden door de zeilers zelf weer omhoog worden gekregen. De Wayfarer en de 420 van Frans de Rooij en Mariëtte Hees moesten worden weggesleept wat in de golven geen gemakkelijke klus was. Inmiddels verschenen er meer motorbootjes op het water om te helpen bij omgeslagen boten. Zo werd ook de Optimist van Mike van Mierlo aan de kant gebracht.

Kor en Esther de Boer hadden in hun BM een walletje opgezocht om te wachten tot ze een sleepje kregen naar de haven. De Vaurien van Tjibbe, Harm en Nynke Boonstra kreeg een plaatsje onder hoger wal om later te worden weggesleept.

In de tussentijd waren er deelnemers met een zeewaardiger schip en/of bemanning die de wedstrijd vervolgden. Er was op dat moment geen sprake meer van een route. De lage boei en beide boeien van de finishlijn waren ook aan een wandeling begonnen naar lager wal. Op het start/finishschip werd daarom besloten de wedstrijd ongeldig te verklaren. Dat was vervelend voor de schepen en bemanningen die wind en golven wel aankonden. Het was niet mogelijk het besluit op een goede manier te communiceren naar de deelnemers. Daar moet voor volgende wedstrijden wat voor worden bedacht. Inmiddels hebben we ook ideeën hoe we de wedstrijdboeien beter kunnen vastleggen. Toen iedereen van het water was is meegedeeld dat de wedstrijd ongeldig was en er die dag geen wedstrijden meer zouden worden gevaren. Bij de wedstrijden die gelijktijdig op het Snekermeer werden gevaren werd een zelfde besluit genomen.

Zo’n besluit is wel jammer voor degenen die ‘in wedstrijd’ bleven. In de jeugdklasse lag Maarten duidelijk voorop en daarachter voer Annet Wassenaar die op een knappe manier met haar Splash de route vervolgde. De Randmeren, Polyvalken en Yngling die wel tegen een stootje kunnen zagen tegenstanders de één na de ander afvallen. Hessel Middendorp in de Laser bereikte zonder omslaan het finishgebied. Misschien dat zijn ervaring als surfer met veel wind en golven hem hebben geholpen. In ieder geval kan deze surfer ook zeilen.

Aan het eind van de middag ontvingen alle deelnemers een vaantje ter herinnering aan de opwindende dag.

Op zondagochtend was er weer een palaver om te polsen of er belangstelling was om alsnog een wedstrijd te zeilen. Bijna iedere deelnemer die zaterdag had meegedaan stond te popelen om weer het water op te gaan. De ‘afvallers’ waren speciaal de zaterdag gekomen voor de wedstrijd of moesten verstek laten gaan omdat de vakantie er op zat.

De wind was zuid-zuidwest kracht 3. De voorspelling was dat de wind toe kon nemen tot windkracht 4. Uiteindelijk bleef die extra wind uit en hadden we prachtige zeilomstandigheden. Zon, een lekkere temperatuur en een heerlijk windje.

De Optimistenzeilers die de zaterdag aan de kant moesten blijven gingen als eersten het water op. Mart Kegel in de Optimist met de naam L1 nam de leiding om die niet meer af te staan. Daarachter was een groot gevecht gaande tussen de Optimistzeilers Bram v.d. Avoird en Ard de Vries. In de Optimistenklasse is altijd een verschil te zien tussen de ervaren zeilers en de beginnende wedstrijdzeilers. Die hebben in het begin wat hulp nodig van de begeleidende bootjes om een goede koers te vinden. Maar als dat eenmaal goed gaat varen ook zij een puike wedstrijd.

De jeugdklasse en open klasse startte om ongeveer 11.50 en 11.55 uur.

Maarten pakte direct de leiding om die niet meer af te staan. Carmen Heyboer en Carlijn van Selm hadden een slechte start om daarna met een inhaalrace te beginnen. Achter Maarten vochten Annet Wassenaar en Brittney Schoorl om de 2e en 3e plaats. Zaterdag was Brittney duidelijk te licht om goed met haar Splash te varen. De zondag ging de strijd lang gelijk op. Uiteindelijk pakte Brittney de 2e plaats vlak voor Annet.

In de open klasse was het de Tasar die weer voorop ging. De boot kende wel een bemanningswissel. Lola moest naar huis en werd vervangen door wereldzeiler Dirk Vedder. De spanning in deze klasse is altijd of de voorsprong van de eersten opweegt tegen het handicapvoordeel dat latere finishers weer hebben. Het werd een mooie wedstrijd. De één na de ander kwam over de finish. Het was even wachten op de Vaurien van de familie Boonstra. Helaas of misschien gelukkig voor hen, worden de rode lantaarn dragers niet langer in het zonnetje gezet.

Een druk op de knop van het computerprogramma Regatta Stats gaf de uitslag van de open klasse. Bovenaan de lijst in de BM: Esther en Kor de Boer en Joël Dijkstra.

Dank aan:

De sponsors.

De mensen in de bootjes: Hans van Fulpen, Piet Valk, Mitch en Leon Schoorl, Leo Tanis en Ron van der Heyden. De fotografen op de bootjes die ook reddingwerk hebben gedaan: Tom Tossijn en Helma van Marwijk. Schipper van het startschip: Kyle van Goeverden. Vlaggenist en ogen van het startschip: Tim van Marwijk. Ontwerp en bediening Regatta Stats: Auke Middendorp. Alle andere helpers op en rond het water die ervoor gezorgd hebben dat er alleen materiële schade was en we een mooi weekend hebben gehad.


Verslag Brekkenrace 2014

De aanloop naar de Brekkenrace

Het weer in Fryslân was de eerste 7 maanden van 2014 top. Prima temperaturen, weinig neerslag en vaak lekker zeilweer. Ideale omstandigheden om je goed voor te bereiden op de Brekkenrace.

De voorbereiding van de organisatie van de zeilwedstrijd verliep minder voorspoedig. Tot 14 dagen voor de wedstrijd was het niet zeker dat de wedstrijd en het zeilfeest daarna, wel door konden gaan. Uiteindelijk is voor 2014 de knoop doorgehakt de wedstrijd te organiseren zoals we de andere jaren ook hebben gedaan. Na de zomervakantie wordt verder gesproken of de organisatie ook de komende jaren mogelijk is.

De dag van de wedstrijd

Om 7 uur gingen Piet en Jim het water op om de boeien uit te leggen. Er stond een zeer licht windje uit het zuidoosten. De voorspellingen voor de dag waren windkracht 2-3 in de ochtend en in de loop van de middag iets meer wind met kans op een onweersbui. Er hadden zich 52 boten ingeschreven voor de wedstrijden.

De Optimisten wedstrijd

Aan de start verschenen 5 Optimisten en een Piraat. Voor de zeilers was een baan uitgelegd waarbij van de start moest worden opgekruist naar de hoge boei waarna twee rondjes moesten worden gevaren met een ruim en aan de winds rak. Vervolgens kon met ruime wind worden gefinisht.

In tegenstelling tot wat je met zo’n baan kan verwachten ontstond een spannende wedstrijd. Amelie had er zo’n zin in dat ze al voor het startsignaal op weg ging naar de bovenboei. In de uitslag heeft een tijdcorrectie plaatsgevonden. Amelie, Luna en Mart vormden de kopgroep die, vooral bij de boeien, probeerden elkaar te slim af te zijn. In het laatste stuk nam Mart wat afstand en kwam als eerste over de finish. Luna werd tweede en Amelie in haar mooie houten Optimist (na tijdstraf) derde.

De jeugdklasse

In deze klasse kwamen 12 boten aan de start. Er werd in 7 verschillende boottypen gevaren waardoor de rating in deze klasse belangrijk was. Willem en Suus voeren in een Topaz Taz. Omdat het niet gelukt was een rating hiervoor te vinden is een inschatting gemaakt van de mogelijke snelheid van het bootje. Achteraf lijkt die rating te laag te zijn. Als ze een volgende keer weer mee doen zal er opnieuw naar de rating moeten worden gekeken.

De eerste race was een tweestrijd tussen Annet en Brittney. Zij voeren allebei in een Splash en bleven de hele wedstrijd vlak bij elkaar. Brittney kwam 2 seconden voor Annet over de finish. Merel volgde op 3 minuten.

In de tweede race pakte Merel het een stuk voortvarender aan. Ze pakte de leiding en bleef een groot deel van de wedstrijd voorop varen. In het laatste gedeelte kwamen Annet en Brittney toch weer sterk opzetten. Bij de laatste benedenboei sloeg de Splash van Brittney om. Annet profiteerde daarvan en kwam als eerste over de finish. Annet en Brittney hadden hetzelfde aantal wedstrijdpunten waardoor de gezeilde tijd de doorslag gaf. De zeiltijd van Annet was over twee wedstrijden net iets beter was dan Brittney. Merel werd derde.

Leuk was de deelname van Naomi en Tamara en de RS Feva XL. Een boot die snel kan varen, maar waarvoor hoge eisen worden gesteld aan de bemanning. Het met twee personen zeilen met een boot met grootzeil, fok en gennaker is niet gemakkelijk. Beide dames zeilden naar een keurige 6e plaats.

De open klasse

Met 32 boten aan de start was dit het drukst bezette nummer van de dag. De eerste wedstrijd werd gekenmerkt doordat een flink aantal bemanningen de routekaart niet goed had begrepen. Bij volgende Brekkenraces een punt van aandacht. Een deel van de boten kwam niet uit de te varen route en verwisselde de half windse boei met de beneden windse boei. Sommigen hadden de routekaart zelf 180 graden omgedraaid waardoor ze voor de winds wilden finishen. De toppers in het klassement hadden daar geen last van.

De startlijn lag vlak voor de camping waardoor de afstand tot de hoge boei erg kort was. Dat leidde voor sommige deelnemers tot een onplezierige situatie bij het ronden van de boei.

Rein en Tim kwamen als eerste over de finish met de Tasar. Door de rating van hun boot lukte het niet hun finish om te zetten in een 1e plaats op basis van gecorrigeerde zeiltijd. Maarten die vorig jaar de winnaar was in de jeugdklasse zeilde met de Laser radial, voorzien van een splinternieuw zeil, naar een eerste plaats. Spannend was de onderlinge wedstrijd tussen Hessel en Willem die beiden in een ’normale’ Laser zeilden. Hessel was vooral sneller in de kruisrakken en Wilem vlugger op ruime en voor de windse koersen.

Voor de tweede race was er een extra palaver om het ’verdwalen’ tijdens de race te voorkomen. De start van de tweede race ging veel beter dan de eerste race. Binnen de kortste keren werd door iedereen de boven windse boei gerond. Posities wisselden continue. De twee Javelins maakten hun reputatie als snelle schepen waar. Wim en Jan kwamen als eerste over de finish. Mark en Ronald passeerden de lijn als vierde.

De Prindle 18 met Erik en Marten nestelde zich op de tweede plaats. Een knappe prestatie omdat de korte wedstrijdbaan niet in het voordeel van een cat was. Na correctie van de zeiltijden bleek Maarten ook de tweede wedstrijd gewonnen te hebben.

De langzamere boottypen waren in de tweede wedstrijd de dupe van een afnemende wind. De BM van Kor en Mariëtte die vorig jaar nog wist te winnen moest mede hierdoor dit jaar genoegen nemen met een 10e plaats.

Hessel die in de eerste race nog 2e werd, sloeg om tijdens een poging om in een voor de winds rak in te lopen, waardoor een topklassering niet meer haalbaar was.

Achter Maarten werd Djoeke uiteindelijk tweede en Willem derde.

De wedstrijd was o.a. mogelijk door:

Tineke en Johanna (EHBO) Piet (boeienleggen en schipper fotoboot) Helma en Lola (foto’s) Albert, Edo, Mitch en Jim (Rescue) Auke (website, start en finishtijden mbv Regatta Stats) Theo en Tom (hulp bij start en finish en registratie boeirondingen) Kyle (startschip, rescue en advies)


Verslag Brekkenrace 2016

Om even na 7 uur voer de Valkie de Brekken op om de boeien uit te leggen. Het was nog erg rustig weer met een zuid westelijke wind. Oscar die al het water op was zeilde een proefrondje. De windvoorspelling was een westelijke wind, kracht 4, die later meer noord westelijk zou worden en toe zou nemen tot windkracht 5. Diverse deelnemers deden mee in geleende boten. Mieke, Ronald en Dirk bedankt voor het uitlenen van jullie boten.

Splash Countdown

Aan de wedstrijd deden 6 Splashes mee. De wind was minder dan voorspeld. Windkracht 3 met vlaagjes 4 was ideaal voor een mooie wedstrijd. Het verschil tussen de deelnemers was klein. Na twee wedstrijden was Ward de eerste die de wedstrijd moest verlaten. Daarna werd afscheid genomen van Mart die eindigde met een 4e en twee 5e plaatsen. Daarna was het de beurt voor Yari en Willem om afscheid te nemen. Inmiddels was dit duo een publiekslieveling geworden. Vooral hun tweede race waarin ze een tijdje voorop lagen riep enthousiaste reacties op aan de kant. Tijdens de vijfde race werd het einduitslag bepaald. Emma werd uiteindelijk 3e met een 3e, 4e, 2e, 2e en 3e plaats. Annet maakte het Brittney moeilijk maar was toch net iets minder snel. Brittney ging met de eerste plaats aan de haal met 4 eerste plaatsen en een derde plaats.

Laser Countdown

Tijdens de wedstrijd van de Lasers nam de wind toe waardoor het voor sommige zeilers moeilijk was de boot altijd overeind te houden. In totaal namen 10 Lasers deel. Ronald had een Laser geleend van iemand in Oudega, maar had de boot nog niet gezien. Bij het optuigen bleek dat het niet om de Standaard Laser ging maar een Laser Radiaal. Omdat hij al die moeite al had gedaan besloot de wedstrijdleiding dat hij aan de wedstrijd mee mocht doen. Omdat hij met een kleiner zeil moest varen werden zijn kansen om de eerste ronde te overleven niet hoog geschat. Het wedstrijdverloop was toch anders. De eerste afvaller was Henk, daarna werd Ronald 9e. Omdat Lisa in de 2e wedstrijd als laatste was gefinisht was haar puntentotaal zo hoog dat zij de volgende afvaller was. Na de volgende wedstrijd hadden Djoeke, Robin en Jeroen ieder 30 punten. Omdat Djoeke van dit drietal de laatst gevaren wedstrijd als laatste finishte viel zij af en werd 7e in het klassement. Daarna vielen Jeroen en Robin af die respectievelijke 6e en 5e werden. Voor de start van race 8 was al wel duidelijk dat Peter de volgende afvaller zou worden omdat het puntenverschil tussen hem en de top drie al te groot was geworden. In de laatste wedstrijd werd de top van het klassement bepaald. Hessel had constante uitslagen gevaren en had voor de laatste wedstrijd het zelfde puntentotaal als Janienke en Brittney die wat wisselender uitslagen hadden gevaren. In de laatste wedstrijd werd Hessel 3e en daarmee in de einduitslag ook 3e. Janienke en Brittney wonnen de laatste wedstrijd en werden daardoor 2e in het eindklassement. Rein was de onbetwiste kampioen. Hij wist 7 wedstrijden te winnen en werd één keer 2e en één keer 3e.

Het was een mooie zeildag. Goede wind en spannende wedstrijden. Waar bij voorgaande edities van de Brekkenrace de publieke belangstelling wel eens afnam bleven de meesten nu de wedstrijden uitkijken. Als een deelnemers afviel krijg zij/hij een waarderend applaus van het publiek.

Bedankje De organisatie werkte dit keer met een minimum budget. Albert was de enige sponsor die frisdrank beschikbaar stelde aan de deelnemers en voor bij de broodjes hamburger en beenham.

Boeien leggen: Piet, Theo en Jim Starten en finishen: Auke, Djoeke, Edo, Eric en Jim

Tussen de Splash en Laser wedstrijden organiseerde Leon de verkoop van broodjes hamburgers en beenham. Hij had het aantal broodjes dat verkocht kon worden goed ingeschat. Er stond een hoop mensen in de rij om een broodje te kunnen kopen. Uiteindelijk bleef er nog een bedrag over dat Leon beschikbaar stelde voor de organisatie van zeilwedstrijden in 2017.


Verslag Brekkenrace 2017

Tijdens het palaver om 8.30 uur stond er nog bijna geen wind. Besloten werd een half uur later te starten. In verband met het wat lagere aantal deelnemers in de Splash en de Laser werd besloten geen afvalrace te houden, maar voor beiden klassen vier wedstrijden te varen waarna het klassement wordt opgemaakt. Bij een gelijke stand beslist de klassering in de laatste wedstrijd.

Splash

Er waren vier Splashes aan de start. Gelukkig was er op tijd een licht windje om te kunnen varen. De eerste twee wedstrijden waren een prooi voor de winnaar van vorig jaar. De derde wedstrijd werd gewonnen door Yari terwijl Brittney 3e werd. De 4e wedstrijd zou beslissen wie 1e en wie 2e zou worden. In een spannende race bleek Yari er met de winst van door te gaan en eindigde Brittney weer als 3e. Wisse zeilde consequente wedstrijden met een 3e, 2e, 2e en 2e plaats. Reinold eindigde alle wedstrijden als vierde. Het was wel mooi om te zien dat Reinold in de eerste wedstrijden nog een stuk achter lag, maar in de laatste wedstrijd zoveel had bijgeleerd dat hij goed bij de rest van het veld kon blijven.

Laser

Er waren 7 deelnemers in de Laser. Er stond inmiddels al wat meer wind wat er voor zorgde dat de zeilers in de voetbanden moesten hangen. Tijdens de wedstrijd werd veel getrimd om de maximale snelheid uit de boot te halen. Jeroen en Djoeke verdeelden de eerste en tweede plaatsen in de eerste 3 races. Dat betekende dat ook bij de Lasers de laatste wedstrijd zou beslissen wie het eindklassement zou winnen. Richting de halve windse boei had Djoeke meer wind in de zeilen dan Jeroen en Peter die toen eerste en tweede lagen. Bij de halve windse boei haalde Djoeke hen beide in. De voorsprong gaf ze niet meer uit handen en won het eindklassement. Jeroen werd tweede en Peter eindigde als derde. Tim voer in ‘De Sloerie’, de winnende laser van vorig jaar. Op de dag voor de wedstrijd werd nog alles op alles gezet om de boot wedstrijd klaar te krijgen. Er zat een gat in het vlak ter hoogte van de mast. De eerste drie wedstrijden verliepen goed. Tijdens de 4e wedstrijd sloeg het noodlot toe. Zonder signaal vooraf begaf de mastvoet het en lagen mast en zeil in het water.

Optimist

Na de inschrijving waren er maar twee deelnemende optimisten. Een rondje van Piet over de camping leverde nog twee deelnemers op waardoor we een echte wedstrijd konden houden. De optimisten zeilde één rondje. Voor de wedstrijdleider is de Optimisten wedstrijd het lastigst in te plannen. Soms zijn er deelnemers die moeite hebben met het opkruisen. Dit keer hadden we zeilers van een hoog niveau die vlot het wedstrijdparcours aflegden. Bij de lage boei lag Irene nog op kop. In het laatste kruisrakje sloeg Carlijn toe en finishte als 1e. Irene werd 2e. Simon en Gijs eindigde als 3e en 4e.

Open klasse (meermansboten handicap van 100 tot 116,5)

De Open klasse zeilde drie wedstrijdjes achter elkaar. Daarom was er voor gekozen om alleen meermansboten deel te laten nemen met een handicap die niet al te veel verschilden. Dit bleek bij deze wedstrijdopzet de juiste keuze. Zelfs nu was het zo dat de snelsten meer tijd aan het wachten waren dan dat ze aan het wedstrijdvaren waren. Alle drie de wedstrijden lieten een vergelijkbare kopgroep zien die bestond uit de Tasar, de Ynglings en de 470. De start was door het grotere aantal deelnemers en de grotere boten spannend. Aan één van de deelnemers werd een straf opgelegd. Annette en Robin kregen tijdens de laatste wedstrijd de gennaker in de zwaardkast. De tijd die ze daarmee verloren zorgde ervoor dat ze de onderlinge strijd met de Laser 2000 van Albert en Rene verloren. Willem, Wisse en Wubbo voeren mee in een Flying junior. De eerste wedstrijd ging nog niet alles goed. In de laatste wedstrijd lieten ze zien snel te leren en konden ze beter bij blijven. Rein en Tim bleken het eindklassement te hebben gewonnen. Jan Meindert, Wisse en Bente eindigden als tweede en het gelegenheidsduo Anne Richard en Peter werden 3e.

Protesten en (bijna) aanvaringen

Voor het wedstrijdzeilen gelden spelregels. Sportiviteit en veiligheid zijn daarbij het belangrijkste. Bij een campingwedstrijd mogen deelnemers er niet van uitgaan dat andere deelnemers alle voorrangsregels en uitzonderingen daarop kennen. Daarom werd een straf uitgedeeld voor gevaarlijk starten en het niet geven van ruimte. Als je vindt dat een andere zeiler zich niet houdt aan de voorrangsregels moet je dat op dat moment kenbaar maken door duidelijk ‘protest’ te roepen. De boot tegen wie wordt geprotesteerd kan dan zijn straf ‘nemen’ door een strafrondje te draaien. Als de boot geen strafrondje draait kan je na afloop van de wedstrijd een protest indienen bij de wedstrijdleiding. Dat kan dus alleen als je tijdens de wedstrijd ‘protest’ hebt geroepen. De wedstrijdleiding beoordeelt de situatie en kan een puntenstraf uitdelen of een boot diskwalificeren voor die wedstrijd. Een protest leidt er nooit toe dat het nadeel dat je in de wedstrijd hebt gehad wordt gecompenseerd. Je zorgt er alleen voor dat een ander wordt gestraft. Een ander punt is het ‘door protesteren’. Het kan zijn dat je tegen een boot protesteert die er niets aan kan doen omdat die boot weer door een ander wordt gehinderd. Bij een protest zal alleen de boot die het hinderen heeft veroorzaakt worden gestraft.

Evaluatie

Als je opmerkingen hebt over de gehouden races of tips voor een volgende race graag een mailtje naar jimmiddendorp@gmail.com.

Bedankje

Het was weer een zeilfeestje waar veel mensen de handen uit de mouwen staken om te helpen met de wedstrijd en de catering, bedankt!


Verslag ‘Dikke Citroen Race’ 10 september 2016.

Eind augustus borrelde het idee op om dit jaar nog een zeilwedstrijd te organiseren. De Brekkenrace was een wedstrijd voor de éénmansbootjes. Nu was het de beurt aan kiel- en kiel/midzwaardboten. De communicatie over de wedstrijd verliep niet ideaal. De leden van de campingvereniging en een contactpersoon van de vakantiehuisjes werden via de mail geïnformeerd. In beide publicatiekasten op de camping hingen vanaf 2 september aankondigingen. Het was niet gelukt om de vaste kampeerders die geen lid zijn te bereiken. De Dikke Citroen Race is een wedstrijd waar je als snelste binnen je eigen wedstrijdklasse binnen te komen maar ook om de andere klassen te verslaan.

Om 10 uur was de palaver en inschrijving. Johanna en Albert hadden gezorgd voor een kopje koffie en een stukje suikerbrood.Op het laatste moment werden Martijn en Sofie overgehaald om mee te doen. Dat bracht het aantal deelnemers op 7 boten.

Er was een route uitgezetten over Brekken, Bombrekken en de Vlakke Brekken. Windkracht 3 tot 4. In windvlagen nog iets meer. Volop zon en temperaturen ruim boven de 20 graden. Mooier zeilweer krijg je in ons land niet.

De start was om 11.30 uur. De valk Playmobiel deed het rustig aan bij de start om daarna met een inhaalrace te beginnen. Vanaf de start werd opgekruist naar de hoge boei bij de golfbreker van de campinghaven. Er ontstond al snel een kopgroep en een tweede groep. Jan Meindert met de Yngling had de beste start en lag na het kruisrak bij Sypset al een flink stuk voor. Vanaf dat punt liepen Auke en Jim langzaam in. De valk Rode Duivel en de Randmeer Zonder Naam van Eric en Arien gaven elkaar de hele wedstrijd weinig ruimte. De bemanning van De Rode Duivel had Dikke Citroen Race uitgelegd als een race waarbij je dat drankje moest nuttigen. In plaats van ‘ruimte voor de boei’ hadden zij de stelregel ‘leeg voor de boei’. Wat Edo en Jan in de polyvalk Johnny Sailor ook probeerden het lukte niet om aansluiting te houden bij de rest van het veld. Dat leverde de boot de kwalificatie ‘klusboot’ op. Onderweg was er voldoende tijd om te bedenken wat ze kunnen doen om ervoor te zorgen dat er een volgende keer meer snelheid uit de boot gehaald zou worden. De strijd om de 3e plek werd in het laatste rak beslist in het voordeel van Eric en Arien. Tussen de top twee viel de beslissing In het kruisrak op de Vlakke Brekken. Het was voor Jan Meindert soms lastig zijn Yngling op koers te houden. Er zaten vlagen tussen die de boot uit het roer lieten lopen. Op het voordewindse rak was de Randmeer sneller dan de Yngling. Auke en Jim kwamen als eersten over de finish.

Na de finish was de prijsuitreiking. Johanna en Albert hadden gezorgd voor heerlijke soep. Omdat Auke en Jim niet meededen voor de prijzen ging de prijzen naar Jan Meindert Als snelste klass. Eric en Arien als eerst binnenkomende Randmeer en Leonard, Leo, Monique en Brittney in de Valk.

Het was een geslaagde dag die zeker voor herhaling vatbaar is. Met betere communicatie moet het toch lukken het dubbele aantal deelnemers te halen.


Verslag ‘Dikke Citroen Race’ 2 september 2017.

Om 10 uur was het geplande palaver. Omdat er nagenoeg geen wind stond werd de start bepaald op 14.00 uur.

Er hadden maar 4 kielboten ingeschreven. Vanwege het lichte weer werd besloten dat ook zwaardboten mochten deelnemen. Dat is een eenmalige uitzondering. Bij een volgende wedstrijd weer alleen kielboten.

Om precies 14.00 uur klonk het startsein. Dat leverde voor alle boten een mooie start op. Alleen Timen en Eric hadden de tijd niet in de gaten gehouden en starten 3 minuten later. Er stond windkracht 1 tot 2. Daarbij deden zich ook flinke windschiftingen voor. Verdedigen van een voorsprong was daarbij lastig. De Wayfarer en de beide Randmeren wisselen steeds van positie. Achter in het veld voeren beide Polyvalken. Het grootste deel van de wedstrijd lagen Willem en Wubbo voor op de boot met Leonard, Monique, Leon, Monique en Brittney. Pas bij de laatste boei werden ze ingehaald en eindigden ze op de 7e plaats. Knap gezeild door Willem en Wubbo. Als vijfde finishte Jente en Hendrik in de Flying Junior. Deze boot presteerde met dit lichte weer duidelijk beter dan tijdens de Brekkenrace. Als 4e eindigden Robin en Martin met de Laser 2000. De finish van de Randmeren was spannend. Auke en Djoeke stuurden op de bakboord boei van de finishlijn. Timen en Eric hadden het palaver gemist en wisten niet dat er voor de wind gefinisht moest worden. Dat kosten hun een plek in de eindrangschikking. Auke en Djoeke werden 2e. Als eerst eindigde Lucas, Quinten en Lotte in de Wayfarer.

Het was weer een mooie zeilmiddag. Lessons learned: bij een palaver zijn is nuttig; een voorsprong vast houden bij licht weer is niet zo gemakkelijk.


Verslag Brekkenrace 2018

Splash

Er waren 6 boten aan de start. 4 van hen zouden na de kwalificatiewedstrijden doorgaan naar de medalrace. Er was een zeer lichte wind waardoor de duo’s Suus & Elise en Leia & Alicia moeite hadden een goede aan de windse koers te vinden. De andere 4 hadden daar minder moeite mee. Sjoerd wist de eerste en tweede wedstrijd te winnen. Yoren, Yari en Mika verdeelden de 2 t/m 4 plaats. In de 3e kwalificatierace wisten Leia en Alicia te verrassen door die race te winnen. Het hielp hen niet om door te dringen tot de medalrace. In de medalrace zette Sjoerd zijn goede prestaties voort door één keer eerste en één keer tweede te worden. Als uittredend kampioen wist Yari de laatste race als eerste te finishen. Sjoerd eindigde als eerste in het klassement. Yari en Mika werden tweede en derde. Yoren viel net buiten het podium.

Laser

Met 15 boten aan de start was deze klasse even groot als de open klasse. Ook in deze klasse zouden er drie kwalificatiewedstrijden zijn waarna de beste 8 door zouden gaan naar de medalrace. De eerste race was nog niet iedereen alert. De top van de eerste race deed het slechter in race twee en drie. Willem Friso won de eerste race en Djoeke race 2 en 3. Door aftrek van de slechtste uitslag was aan het begin van de medalrace nog alles mogelijk. Djoeke had 2 punten, Wilco 4 en Willem Friso 5. Hessel, Jeroen en Robin Schipper waren ook nog niet kansloos met 8 punten. De wedstrijden in de medalrace vertoonden hetzelfde beeld. Tot de bovenboei leek alles nog spannend maar bij de halfwindse boei had Djoeke al een voorsprong die ze niet meer uit handen gaf. Door een slechte start moest Wilco zijn tweede plaats in het klassement aan Willem Friso afstaan. Wilco werd in de eindklassering derde. Tijdens deze wedstrijden draaide de wind bijna 90 graden. Jan Meindert en Piet zorgden er in de Valkie voor dat de boeien werden verlegd zodat in alle races een mooi kruisrak kon worden gevaren.

Optimisten

Er waren 11 optimisten die aan de race deelnamen. De optimisten voeren maar één race waardoor die nog spannender werd dan in de andere klassen. De start moest nog even worden uitgesteld omdat de spriet van de boot van Mees was losgeraakt. Net na de start had een andere deelnemer een technisch probleem. Door de hulp van een vrijwilliger in een rubberbootje kon er verder worden gevaren. Harmen had minder geluk. Nadat hij was omgeslagen kreeg hij zijn boot wel weer overeind om door te varen. Omdat er bij ieder golf weer water in de boot kwam besloot de wedstrijdleiding dat hij niet verder kon. Vooraan in de wedstrijd zeilde Tessa met een mooie voorsprong naar de eerste plaats. Linde eiste de tweede plaats voor haar op. Seppe had moeite om te finishen. Hij lag op een mooie derde plaats toen 10 meter voor de finish de wind draaide. Het lukte niet om de wind weer in de zeilen te krijgen. De boot begon zelf te deinzen waardoor hij nog verder van de finish af kwam te liggen. Nadat het hem gelukt was om overstag te gaan had hij de juiste wind weer te pakken en zeilde hij naar een derde plaats. Daarna kwamen over de finishlijn Jibbe, Meike, Gijs, Lasse, Elsemarijn, Roosmarijn en Mees

Open klasse

De 15 deelnemers aan de open klasse moesten 3 races varen. De eerste 2 races een rondje rond de boeien. In de derde race moest ook om het eiland worden gevaren. Peter moest verstek laten gaan omdat zijn bemanning ziek was geworden. De wedstrijd in de open klasse was door het zeilen op handicap spannend. Rein en Tim wisten in de Tasar alle drie de wedstrijden als eerste te finishen, maar moesten afwachten wat de berekening van de handicap betekende voor hun klassering. Hun prestatie was goed genoeg voor een 1e, 2e en 1e plaats in de drie races. Jan Meindert, Bente en Jelmer wisten in de Yngling de tweede race te winnen. Door constante uitslagen te varen eindigden André en Bram in de 470 op de tweede plaats en werden Jan Meindert, Bente en Jelmer derde in het eindklassement.

Prijsuitreiking

Tijdens de prijsuitreiking werden alle nummers 1, 2 en 3 in het zonnetje gezet. Alle deelnemers en vrijwilligers kregen een herinneringsvaantje. Jim bedankte iedereen die spontaan had geholpen.

Evaluatie

Doordat er deelnemers waren die geen zeilnummer of een verkeerd zeilnummer hadden doorgegeven was het voor de mensen op het startschip lastig om de uitslagen te verwerken. Ook het te laat aanmelden zorgde voor onnodige druk op de organisatie. Er deed voor het eerst een RS400 aan de wedstrijd mee gezeild door Brittney en Jan. Omdat de handicap niet bekend was zeilden ze mee met handicap 94. Enkele dagen na de wedstrijd was de juiste handicap gevonden zodat ze volgend jaar wel met de juiste handicap kunnen meevaren.

Fata morgana

Het mooie weer was er de oorzaak van dat vanaf het startschip soms dingen werden gezien die er niet waren. In de laatste wedstrijd van de open klasse leek het of er een boot was die een spinaker had bijgezet. Gelukkig hadden we Willem als official ter plaatse die had vastgesteld dat er niets onreglementairs was gebeurd.